‘s nachts wakker worden – het meest voorkomende slaap probleem!

wakker worden in de nacht

Wordt jij ‘s ochtends wakker en voel je je vermoeider dan toen je naar bed ging ? Je bent niet de enige, duizenden mensen in Nederland hebben hier last van. Maar hoe komt dat dan ? Slaap is immers bedoeld om je beter te laten voelen, je te vullen met energie om klaar te zijn voor de dag die komen gaat.

Als je niet uitgerust wakker wordt, dan kan het dat je lijdt aan een slaapstoornis. Waar je je niet eens van bewust bent (zo als de meeste mensen dat niet zijn). Het is zelfs zo dat 1 op 3 mensen slaap problemen hebben! maar de meeste zijn zich niet bewust van het probleem!

In dit artikel kijken waar naar het meest voorkomende slaap probleem: het ‘s nachts wakker worden, en als je nu denkt daar heb ik geen last van… het kan goed dat je ‘s ochtends niet herinnert dat je ‘s nachts wakker geworden bent!

‘s nachts wakker worden is dat nou zo erg ?

Het simpele antwoord is: ja ‘s nachts wakker worden is een probleem. Om dit uit te leggen zullen we een klein stukje slaap theorie moeten uitleggen:

We slapen allemaal in zogenaamde slaapcycli. in deze ongeveer 90 minuten lange intervallen, ga je door verschillende fasen van de slaap (waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de REM slaap). Aangezien vrijwel alle fasen van de slaap even belangrijk zijn, moet je door een volledige slaapcyclus gaan zonder onderbrekingen om goed uitgerust wakker te worden.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is! Vroeger gebruiken men het midden in de nacht wakker maken (en vooral vlak voor de REM slaap) als marteling methode tijdens het verhoren van gevangenen. Vandaag de dag, hebben veel mensen vrijwel elke nacht een gelijke evraring, maar vreemd genoeg hebben de meeste het niet eens door..

Waarom je ‘s nachts wakker wordt, en wat je er aan kunt doen

Er zijn veel verschillende oorzaken waarom je ‘s nachts wakker wordt. Sommige zijn vrij voor de hand liggend (storende geluigen) andere wat minder (lage bloedsuikerspiegel, astma, medicatie, voedingsstoffen tekort). Bestudeer onderstaande lijst aandachtig en kijk eens wat er van toepassing kan zijn voor jou.

Geluid

Als je ‘s nachts wakker wordt van geluiden, moet je daar absoluut iets aan gaan doen. Je lichaam kan wennen aan een constant achtergrond geluid, maar als het varieërende geluiden zijn is dit voor veel mensen lastig om aan te wennen.

wakker worden door geluid

Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen:

1. Gebruik oordoppen, het is even wennen, maar zolang je goede hebt die blijven zitten kan dit je slaap
kwaliteit zeker helpen!

2. Gebruik een zogenaamde “white noise machine” dit is een apparaat dat omgevingsgeluiden omzet in
een constante ruis, of geluiden imiteert bijvoorbeeld regen, de zee enzovoorts.

3. Als je last hebt van huisgenoten, of buren, probeer dan samen naar oplossing te zoeken.

Alcohol

Hoewel alcohol je kan helpen om in slaap te komen, is het absoluut vernietigend voor de kwaliteit van slaap. Hoewel je er niet altijd ‘s nachts wakker van wordt, zijn je slaapcycli wel verstoord.

Allergieën

Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, maar bepaalde allergieën kunnen slaapproblemen verzoorzaken. Een daarvan, die ik hier zeker wil vermelden is de allergie (of intolerantie) voor koemelk. Het is veel voorkomend en veel mensen hebben last van een lichte intolerantie, zonder dat ze het weten. En daarnaast is het gebruikelijk om ‘s avonds nog even een glaasje melk te drinken.

Voor sommige mensen was het stoppen van melk de oplossing van het ‘s nachts wakker worden. Dit verbeterde hun slaap, en ze werden ‘s ochtends weer vol energie wakker.

Omdat deze allergie zo veel voorkomend is, raad ik je aan te testen of je er zelf gevoelig voor bent. Stop een paar dagen met het drinken van melk en kijk of het effect heeft.

Medicijnen

Van bepaalde medicijnen is bekend dat ze slaapproblemen kunnen verzoorzaken. Deze zijn o.a. astma medicatie, slaapmiddelen, hormonen, antihypertensiva. Neem je deze pillen regelmatig ? en heb je last van slaapproblemen, neem dan contact op met uw arts voor eventuele alternatieven.

Lage bloedsuikerspiegel

Veel mensen die last hebben van slechte slaap, hebben ook last van een lage bloedsuikerspiegel of hypoglykemie. Een lage bloedsuikerspiegel zal leiden tot de productie van diverse stofjes in de hersenen, die vervolgens leiden tot ascheiding van adrenaline en cortisone. Deze stofjes maken je alert.

Als dit ‘s nachts gebeurd, wordt je wakker en zal het moeilijk zijn om weer in slaap te vallen. Als je altijd wakker wordt rond het zelfde tijdstip, is het raadzaam contact op te nemen met de arts, je zou kunnen lijden aan hypoglykemie.

Tekort aan voedingsstoffen

voedingstoffen om beter te slapen

Het meest voorkomende voedingsstoffen tekort, dat relevant is aan slecht slapen, is een tekort aan magnesium. In een studie onder 200 patiënten die lijden aan slapeloosheid, werden deze patiënten magnesium supplementen gegeven. 99 van de 200 patiënten gaven aan een verbetering te hebben waargenomen in hun slaap, dat is bijna de helft. Meer magnesium in je dieet kan je dus zeker helpen om beter te slapen. Enkele natuurlijke bronnen van magnesium zijn: tomaten, spinazie, soja bonen, amandelen, cashewnoten, paranoten, bonen, artisjokken…

Ook een tekort aan ijzer kan slaapproblemen veroorzaken. Als je denk dat dit de oorzaak is van jou slaapproblemen, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts voordat je begint met het innemen van supplementen!

Tryptofaan is een van de essentiële aminozuren, die je lichaam nodig heeft voor de productie van serotine, een stofje in de hersenen dat je helpt om te slapen. Als je niet genoeg tryptofaan in je dieet hebt, zal je lichaam niet in staat zijn om serotonine te produceren. Zorg er dus voor dat je voldoende : koemelk, kalkoen, tonijn, gevogelte, vis, rundvlees, eieren, noten, bruine rijst, kaas.. binnen krijgt, deze zijn namelijk rijk aan tryptofaan.

Voor ons lichaam om tryptofaan om te zetten in serotonine, is het van belang dat we ook genoeg vitamine B6 binnen krijgen. Deze vindt je in o.a. zalm, bananen, kalkoen, kip, spinazie, hazelnoten…

Één reatie op “‘s nachts wakker worden – het meest voorkomende slaap probleem!”

  1. corin

    Dag, Ik word elke nacht tussen 3 en 5 wakker, ik moet dan uit bed, iets eten en ff iets rustigs doen voor ik weer kan slapen. 10 mg oxazepam werkt niet. Ook praat ik veel in mijn slaap. Oxazepam lijkt dat te verergeren. Ik eet gezond.
    Zo langzamerhand wanhopig.

Plaats een reactie